Z pohľadu racionálnej výživy človeka môžeme s pokojným svedomím vyhlásiť, že zo zlého životného štýlu trpíme nielen mnohými alergiami, ale aj kardiovaskulárnymi chorobami, obezitou, osteoporózou, či obyčajným zubným kazom. Podiel chorôb je podmienený hlavne zlou stravou spojenou s nízkou intenzitou pohybu. Ďalším rizikovým faktorom, s ktorým sa „nepohybovanie“ spája je doprava a fajčenie. Obidve ničia životné prostredie a to vplýva na zdravie ľudí, obzvlášť detí vo vývoji.

misky s ovocem.jpg

Najvyhľadávanejšími službami ohľadom našej výživy sú práve testy na potravinové intolerancie. Tieto testy odhaľujú nielen bežné alergie na vaječnú, či mliečnu potravinu, lepok alebo laktózu – odhaľujú alergie aj pri iných potravinách, ktoré by mohli svojimi netradičnými zložkami ovplyvniť zdravie jedinca. Tieto testy zahŕňajú klasické testovanie na obilniny (lepok), mlieko a mliečne výrobky (laktóza), strukoviny, orechy, ryby (pretože pri nesprávnom výlove obsahujú vysoké množstvo histamínu vyvolávajúceho nepríjemné alergické stavy), mäso (mäsová bielkovina môže pri trávení v žalúdku spôsobovať tráviace ťažkosti pri napučiavaní kyselinou chlorovodíkovou a zápchu), vajcia, hríby, čokoládu, kvasnice, dokonca existujú testy aj na niektoré druhy ovocia a zeleninu. Výsledky a samotná analýza je dostupná za hodinu od odobratia vzoriek, nasleduje konzultácia a poradenstvo od lekára.

zkumavky.jpg

Okrem takejto služby sú často využívané merania bazálneho metabolizmu, ktorý vlastne zabezpečujú základné fyziologické funkcie v organizme a merania BMI – Body Mass Index, ktoré vyjadrujú pomer hmotnosti a výšky. Na meranie telesného tuku sa taktiež využívajú mnohé experimentálne metódy, medzi ktoré patrí napríklad hydrodenzitometria. Je to meranie aktívnej telesnej hmoty (svalov) a tuku, ktoré sa uskutočňuje v nádobe naplnenej vodou. Po vstupe do nádoby je objem vytečenej vody objemom tuku v tele.