Z pohľadu racionálnej výživy človeka môžeme s pokojným svedomím vyhlásiť, že zo zlého životného štýlu trpíme nielen mnohými alergiami, ale aj kardiovaskulárnymi chorobami, obezitou, osteoporózou, či obyčajným zubným kazom. Podiel chorôb je podmienený hlavne zlou stravou spojenou s nízkou intenzitou pohybu. Ďalším rizikovým faktorom, s ktorým sa „nepohybovanie“ spája je doprava a fajčenie. Obidve ničia životné prostredie a to vplýva na zdravie ľudí, obzvlášť detí vo vývoji.
Najvyhľadávanejšími službami ohľadom našej výživy sú práve testy na potravinové intolerancie. Tieto testy odhaľujú nielen bežné alergie na vaječnú, či mliečnu potravinu, lepok alebo laktózu – odhaľujú alergie aj pri iných potravinách, ktoré by mohli svojimi netradičnými zložkami ovplyvniť zdravie jedinca. Tieto testy zahŕňajú klasické testovanie na obilniny (lepok), mlieko a mliečne výrobky (laktóza), strukoviny, orechy, ryby (pretože pri nesprávnom výlove obsahujú vysoké množstvo histamínu vyvolávajúceho nepríjemné alergické stavy), mäso (mäsová bielkovina môže pri trávení v žalúdku spôsobovať tráviace ťažkosti pri napučiavaní kyselinou chlorovodíkovou a zápchu), vajcia, hríby, čokoládu, kvasnice, dokonca existujú testy aj na niektoré druhy ovocia a zeleninu. Výsledky a samotná analýza je dostupná za hodinu od odobratia vzoriek, nasleduje konzultácia a poradenstvo od lekára.
Okrem takejto služby sú často využívané merania bazálneho metabolizmu, ktorý vlastne zabezpečujú základné fyziologické funkcie v organizme a merania BMI – Body Mass Index, ktoré vyjadrujú pomer hmotnosti a výšky. Na meranie telesného tuku sa taktiež využívajú mnohé experimentálne metódy, medzi ktoré patrí napríklad hydrodenzitometria. Je to meranie aktívnej telesnej hmoty (svalov) a tuku, ktoré sa uskutočňuje v nádobe naplnenej vodou. Po vstupe do nádoby je objem vytečenej vody objemom tuku v tele.