Tento druh alergie predstavuje neprimeranú reakciu nášho imunitného systému na bielkovinu kravského mlieka, ktorú nazývame kazeín. Jeho zloženie je odlišné od materského mlieka, preto ho organizmus vníma ako cudzorodú látku. Následne začne vytvárať protilátky proti jeho bielkovinám, čím vzniká alergia. Jej vznik súvisí s našou genetikou, ale aj s tým do akej miery je vyvinutá sliznica čreva. A ako sa prejavuje? Najčastejšie tráviacimi problémami ako je nevoľnosť či bolesti a kŕče brucha. Taktiež sa môžete stretnúť aj so zhoršením dýchania a kožnými problémami, hlavne žihľavkou. Vtedy je potrebné kravské mlieko a výrobky z neho zo svojho jedálnička vylúčiť a nahradiť ich vhodnou stravou.
Používajte rastlinné druhy mlieka
Sú typické ľahkou stráviteľnosťou a navyše majú príjemnú a lahodnú chuť. Môžete si z nich pripraviť chutné omáčky, plnky, torty, koláče i nápoje. Ryžové, makové, ovsené, orechové, kokosové, mandľové – všetky sú zdrojom železa, zinku, vápnika, fosforu, selénu a medi. Nájdete v nich aj vitamíny A, B, C, D a E i nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prispievajú k znižovaniu hladiny cholesterolu a bránia vzniku srdcovo – cievnych ochorení. Makové mlieko obsahuje oveľa viac vápnika ako kravské, preto podporuje zvýšenie hustoty kostí. Tým je vhodnou prevenciou pred vznikom osteoporózy. Obsah vitamínu B v ňom posilňuje srdce, cievy aj sliznice. Kokosové vyniká obsahom vzácnej kyseliny s antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami, ktorými pomáhajú pri liečbe rôznych infekcií a zápalových ochoreniach kože. Lepšie trávenie podporuje vláknina v ryžovom mlieku, pretože zvyšuje pohyblivosť čriev a napomáha odstraňovať zápchu. Má pozitívne účinky na črevnú mikroflóru, kde udržuje mnoho užitočných baktérií. Okrem nej v ňom nájdete aj aminokyseliny, vďaka ktorým chráni svalové tkanivo pred poškodením. Zároveň spevňuje a obnovuje kĺby, kosti a chrupavky. Po ovsenom mlieku neváhajte siahnuť vtedy, ak si chcete posilniť imunitu. Je totiž zdrojom kremíka so silnými čistiacimi účinkami. Odstráni škodlivé látky a toxíny zo slizníc dýchacích, tráviacich i močových orgánov. Mandľové mlieko je vynikajúcou alternatívou pri dosiahnutí nižšej váhy, pretože má nízky glykemický index a minimálne množstvo kalórií. Telu dodáva výživné látky a urýchľuje metabolizmus.